Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aquaorigo Kft. Kecskemét

Medencék

Kell-e építési engedély?

A 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet 1. számú melléklet III. fejezet 16. pontja alapján a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence építése építési engedély és bejelentés nélkül végezhető.
Az ennél nagyobbhoz már engedély kell az építésügyi hatóságtól. Persze a helyi építés szabályzat külön előírhatja - jogszabály ellenesen, de ha benne van az építési hatóságnak figyelembe kell venni - de ha nem rendelkezik erről, akkor 60m3-ig nem kell engedély.
Persze engedély nélkül végezhető építési munkát is csak a hatályos jogszabályok betartása mellett jelent. Ez lényegében annyit tesz, hogy építési telken belül medencét elhelyezni csak építési helyen belül lehet. vagyis nem lóghat bele elő-, oldal- és hátsókertbe.
Ha ez történik, akkor semmiféleképpen nincs bírság, le kell bontani. Persze ha a bontás nem történik meg, akkor eljárási bírságot szab ki az építési hatóság, mely a Ket. szerint magán személy esetén 500.000 Ft-ig terjedhet és ismételhető.

Mi szükséges az építési engedélyhez?

 •   90 napnál nem régebbi hivatalos helyszínrajz

 •   tulajdonlap másolat, illetve tulajdonosi szándéknyilatkozat

 •   az építéssel érintett szomszédok neve és címe

 •   műszaki engedélyezési terv, tervezői nyilatkozat

 •   közművek (víz, csatorna) elvi hozzájárulás

 •   közösségi használatú medencék esetében ÁNTSZ hozzájárulás.

Az engedélyt általában megadják, de célszerű a területileg  illetékes  műszaki osztállyal való előzetes egyeztetés, mivel részletkérdésekben eltérő lehet a megítélés (pl. a háztól, kerítéstől való minimális távolság). Előfordulhat a közművek elutasító álláspontja, azonban általában ilyenkor is található az engedélyezést lehetővé tévő megoldás. Fontos tudnivaló, hogy a medence által elfoglalt terület nem számít beépített területnek.

Mennyibe kerül?

Nem egyszerű a kérdésre válaszolni. A medence kivitelétől, technikai felszereltségétől, a kivitelezés helyszínétől függően változnak az árak. Az előrelátó építtető, középkategóriás medencéjét néhány év alatt felső kategóriássá tudja fejleszteni, ha néhány kiegészítő berendezés alapcsövezését, beépítőjét beszerelteti. A medencére fordított összeg tehát tág határok között változhat méret, gépészeti felszereltség és kiegészítők vonatkozásában.

A medence mérete.

A medence méretének meghatározásához elsősorban az kell eldöntenünk, hogy mire szeretnénk használni?
Pancsolásra, a gyerekek használnák, hűsölnénk benne vagy sportolási célból épülne meg.  A medence méreteivel arányosan nő a használati érték. Sajnos a méret növekedésével az üzemeltetés költségei is növekednek. Azok, akik elsősorban hűsölési-, gyerekeknek pancsolási lehetőségét kívánják biztosítani, nyugodtan megelégedhetnek 6,00x3,00 méter körüli medencemérettel és 1,2 méter körüli mélységgel. Azoknak viszont, akik úszni is akarnak, 6,00-8,00 méternél kisebb medencében nem érdemes gondolkozniuk.  Gyakran tapasztalom, hogy az ügyfelek 180-200cm mélységű medencét szeretnének.  A gyakorlati tapasztalat viszont az, hogy úszásra bőven elegendő a 120-140cm-es vízmélység!  Az ideális medence mélység megválasztásával  nem zárjuk ki azon családtagok, barátok medence használatát  akik nem tudnak úszni vagy mélyebb vízben nem érzik magukat biztonságban.  

 

img

A medence formavilága.

Fontos szempont a medence használhatósága és a környezetbe történő harmonikus illesztése.
A medence formájának gyakorlatilag bármilyen lehet. A vízbevezető és vízelvezető elemek megfelelő elhelyezésével biztosítható az ideális vízáramlás.
A kérdés csak az, hogy egy szabálytalan alakú medence betölti-e a kívánt funkcióját. Számtalan kérdés merülhet fel.
Le lehet-e takarni? Van-e mód polikarbonát fedés elhelyezésére? Érdemes átgondolni és tájékozódni a kérdésben. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy téglalap alakú medencét kell készíteni. Fontosnak tartom azt leírni, hogy a szimmetrikus medenceformák, használhatóbbak és a kivitelezésük költsége is kedvezőbb.

 

A medencék szerkezete.

A vasbeton medence:

A medencék között az egyik legigényesebb és legtartósabb. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a medence építés csúcsa.

A vasbeton szerkezetnél bármilyen egyedi igény megvalósítható, viszont idő- és költségigényes technológia.

A vasbeton szerkezetű medence jellemzője, hogy a gondosan elkészített vasbetonszerkezet  önmagában adja a medence vízzáróságát.
Megfelelő vasszerelés, zsaluzás, tömörítés, és betonminőség esetén a reá kerülő burkolat már csak dekoratív funkcióval bír, vízzáró funkciója nincsen.

 A medenceszerkezet vízzáróságának feltételei:

 • minimum 25cm legyen a szerkezet vastagsága
 • megfelelő vasalás (célszerű statikussal méreteztetni)
 • vízzáró beton
 • a betonozás folytonos kivitelezése a beton tömörítése, vibrálása
 • csatlakozási felületeknél vízzáró szalag beépítése
 • megfelelő be és elvezető elemek alkalmazása
 • próbafeltöltés

Amennyiben a szerkezet vízzáró úgy  következhet a burkolat felrakása.
A burkolat lehet:

 • uszodai csempe
 • üvegmozaik
 • kerámiamozaik
 • ritkán festés vagy műgyanta burkolat

Fontos, hogy a burkolatokat nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek kivitelezzék!

imgimg

   
A vasbeton szerkezetű medencét kell leginkább óvni a téli fagyoktól! A burkolatok különösen az üveg vagy kerámia mozaik igen érzékeny a téli és nyári hőmérséklet különbségből adódó szerkezeti mozgásra. A jég feszítőereje  is károsíthatja a medence szerkezetét. A gondos téli elcsomagolással (csővezetékek, be és elvezetők víztelenítése, fagytestek elhelyezése, takarás) nagyon hosszú időn keresztül meg őrizhetjük medencénk állagát.

Zsaluköves betonmedence fólia burkolattal:

A zsaluköves medence fenéklemeze vasbeton, de a medence oldalfalát zsalukövekből rakjuk össze. A medence telepítése gyors, nincsenek hosszú technológiai idők. A megrendelő egyéni elképzelése szerint alakítható. A medence ár-érték aránya miatt igen közkedvelt! A medence felszerelhető mindazzal a műszaki tartalommal mint a vasbeton szerkezetű társa. A zsaluköves medence fenéklemeze 25-30cm vastag vasbeton. Az elkészült fenéklemezre kerül a 20-25cm zsalukőből épített medence fal. A fenéklemez és a fal vastagsága a medence méretétől függ. A zsalukő falazat függőlegesen és vízszintesen is betonacél vasalást kap. A zsaluköves medencék vízzárását eltérően a vasbeton szerkezetű medencéktől nem a beton, hanem a fóliabélés adja. A technológia lehetővé teszi ülőpadok, lépcsők, masszázsfal, gyerekpancsoló, stb. kialakítását. A fóliabélés 1,5mm vastag PVC medencefóliából készül. A fólia számtalan színben és mintázattal kerül forgalomba 165cm és 205cm széles tekercsekben. Létezik többféle dekorációs csík a medence vízvonalára, felújíthatók ezzel a technológiával.

A fóliabélést a medence pereméhez rögzítik egy speciális profilhoz vagy fóliabádoghoz. A medence falához nincs hozzáragasztva. A fóliabélés alá uszodai geo-textil kerül. A medenceszerkezet be és elvezető elemei tömítéskészlettel kerülnek beépítésre. A fóliatekercsek hegesztéssel és ragasztással vannak rögzítve egymáshoz. Ez a munkafolyamat nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársak végzik.
A fólia igen tartós. A 1,5mm vastag fólia garanciája 10év! 
A gyakorlati tapasztalatunk az, hogy jóval többet akár 15-20évet is kibírnak ezek a fóliák! A medence fóliabélése cserélhető és javítható. A teljes cserét követően szinte új medencét kapunk!

Acélpalástos fóliás medencék:

A leggyorsabban és legegyszerűbben kivitelezhető medencetípus. A medence adott méretben és formában vásárolható meg. Létezik kör, nyolcas és ovális alakzat. Beton alapzatra kerül a medence alsó merevítése melybe a horganyzott és festett acélpalást kerül. Ez adja a medence szerkezetét. Ebbe kerül bele a méretre gyártott fóliabélés. Ez adja a vízzáróságot. A fóliabélés vastagsága 0,6-0,8mm. Élettartalma 8-10 év.  A fóliacsere a medenceszerkezet roncsolása nélkül néhány óra alatt elvégezhető.
A medence  a földmunkától az átadásig 2-3 hét alatt kivitelezhető!

imgimg

 

Műanyag és PP medencék:


A műanyag medencék egyik legközismertebb típusa a PP (polipropilén) medence. Olcsón kivitelezhető medence. A medence  formavilága sem kötött. Érdemes a polipropilén lemeztáblák méretét a medencetest kialakításakor figyelembe venni. A medence ritkán készül a telepítés helyén. Leginkább készen szállítják a végleges helyére. A közúti szállítás, a daruzás sok esetben korlátot szab az igényeinknek megfelelő medence alak és méret kiválasztásának. A medence várható élettartalma 6-10év. A hátránya  az, hogy a felújítása nehézkesebb mint a többi medencetípusnak. Az üvegszál erősített poliészter medencék hasonlóan a PP medencékhez egy darabban érkeznek a végleges helyükre. Meghatározott méretben és formában érhetők el. Kézimunkával készülnek, a felhasznált anyagok egyedülálló összetétele garantálja a hosszú és tartós élettartalmat. Nagy előnye, hogy gyorsan telepíthető.
Hátrány viszont a magas ár!

imgimg

Mi a különbség a süllyesztett és a feszített víztükrű medence között?


A víz be és elvezetés módja! A süllyesztet víztükrű medence vízszintje a medence szerkezet tetejétől 10-20cm-rel lentebb van. A vízbevezetés oldalt elhelyezett befúvókon keresztül történik. A medence fenéklemezébe épített padlóösszefolyó feladata az alsó vízáramlás és a medence ürítés biztosítása, a fölöző (skimmer) feladata a vízfelszínen úszó szennyeződések eltávolítása, fölözése. Bonyolultabb medenceformáknál nem ajánlott! Előnye az egyszerűbb működés és kivitelezési mód és a kisebb helyigény!
A feszített víztükrű medencéknél a vízszint megegyezik a szerkezet magasságával. A legtöbb esetben a medence teljes kerületén történik. Léteznek részben feszített változatok is. A medence vízbevezetése a fenéklemezen vagy az oldalfalakon történik. A fölözés a teljes kerületen. A túlcsorduló vizet uszodai ráccsal borított túlfolyó vályú vezeti a kiegyenlítő tározóba. Előnye a hatékony fölözés, esztétikus megjelenés!
Kivitelezhető fóliabéléses medencéknél is. A hátránya a magasabb kivitelezési költség és viszonylag nagy gépészeti helyigény.

 

 

Elérhetőségeink:

AQUAORIGO KFT
6044 Kecskemét
Miklós Gyula utca 2/B
Tel./Fax: 06-76-327-020

Gönczi József
ügyvezető
Mobil: 06-20-550-8738

Göncziné Fekete Erzsébet
pénzügyek / ügyvezető
Mobil: 06-20-552-3428

 


Aquaorigo Kft. nagyobb térképen való megjelenítése